خصوصیات لباسکار صنعتی

یکی از اولویتهای کارکنان در مشاغل پرخطر، استفاده از لباس کار ایمن و استاندارد میباشد. کارکنانی که در محیطهای صنعتی کار میکنند نیاز به لباس کار صنعتی دارند تا ایمنی و راحتی آنها تضمین شود. این نوع لباسها با توجه به نوع فعالیت، از مواد بادوام در برابر حرارت، مواد شیمیایی، خراش و ضربه ساخته میشوند. همچنین تاثیر بسزایی در کاهش حوادث و ارتقای بازدهی کارکنان ایفا میکند. هر لباسکار از خصوصیات ویژهای برخوردار است که در ادامه این مقاله به خصوصیات لباسکار صنعتی میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
لباسکار صنعتی چیست؟
برای حفظ ایمنی و جلوگیری از وارد شدن آسیب شدید به بدن کارکنان، داشتن لباسکار صنعتی مناسب و استاندارد یکی از مهمترین راهکارهای حفاظتی محسوب میشود. این افراد که در محیطهای پرخطر مثل صنایع شیمیایی، هوای آلوده یا با اجسام برنده وآسیبزا فعالیت میکنند، باید برای حفظ ایمنی خود از لباس کار مناسب و استاندارد استفاده کنند.
جنس این لباس متناسب با فعالیت و فضای کاری مختلف است مثل کتان، پلی استر یا الیاف. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم.
خصوصیات لباسکار صنعتی
در ابتدا از اهمیت بسیار زیاد پوشیدن لباسکار در فضای پرخطر گفتیم. پس کارفرماها مسوول محافظت از جان کارکنان هستند و باید بهترین و باکیفیتترین نوع لباسکار را خریداری کنند و در اختیار این افراد بگذارند.
خصوصیات این نوع لباسکار که بسیار مهم هستند شامل:
1) ایمنی و محافظت
یکی از اساسیترین ویژگی لباسکار صنعتی، محافظت از بدن در برابر حوادث مثل حرارت، جرقههای ناشی از اصطکاک، ترکیبات شیمیایی(مواد خورنده)، خراش و ضربه است. این نوع لباسکار با توجه به نوع فعالیت میتوانند ضد اشتعال، تخلیه کننده الکتریسیته ساکن و بادوام در برابر مواد شیمیایی باشند.
2) جنس و کیفیت پارچه
یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای یک لباسکار صنعتی، جنس و کیفیت پارچه است. لباسکار ایمن باید در برابر وارد شدن آسیب فیزیکی و ساییدگی دوام بالایی داشته باشد. همچنین پارچه باید هنگام شستوشو هم بادوام باشد.
برخی از رایجترین جنس پارچهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کتان (پنبهای):
جنس کتان یا پنبهای دارای قابلیت تهویه بالا که باعث عرق نکردن هنگام کار و همچنین باعث کاهش گرمای بدن میشود(جذب رطوبت). وزن سبک و راحتی(دارای بافت نرم و لطیف) دارد تا باعث ایجاد حساسیت و خارش بدن نشود. از مقاومت بالایی بهره میبرد یعنی در برابر سایش و پارگی دوام بالایی دارد. پس مناسبترین گزینه برای محیطهای گرم و انعطاف پذیری بالا است.
از دیگر ویژگی این جنس پارچه میتوان به آنتیباکتریال بودن آن اشاره کرد که این خواص از رشد باکتریها و قارچ جلوگیری میکند تا بهداشت و سلامت کارکنان تضمین شود.
- پلی استر و پنبهای:
این جنس ترکیبی از استحکام پلیاستر و نرمی پنبه است. پلی استر یک ماده مصنوعی است که از نفت درست میشود ولی پنبه یک بافت طبیعی و پایدار است. برای اینکه لباس مقاوم در برابر آب باشد، باید از جنس پلی استر باشد در حالی که برای خنک شدن و قابل تنفس بودن لباس کافی است لباس از جنس پنبه باشد. تقریبا ویژگیهای آن مشابه کتان است.
- پارچههای ضد حریق (Kevlar و Nomex):
پارچههای ضد حریق(پشم، پنبه و ...) در برابر حرارت و آتش مقاوم هستند و مناسب برای مشاغلی مثل جوشکاری، صنایع نفت و گاز و... است.
- پارچههای ضد آب و ضد شمیایی:
این نوع پارچه از الیاف خاص یا لایه محافظ PVC ساخته شدهاند و همچنین مناسب برای محیطهای اسیدی، شیمیایی و پالایشگاهی هستند.
- پارچههای تخلیه کننده الکتریسیته ساکن:
این نوع پارچه برای جلوگیری از ایجاد جرقههای الکتریکی بهترین گزینه است. همچنین مناسب برای صنایع الترونیک و محیط های قابل اشتعال میباشد.
3) مقاومت در برابر شرایط محیطی
لباس کارکنان باید در برابر شرایط مختلف پرخطر مثل گرما، رطوبت بیش از حد، ترکیبات شیمیایی، پرتوهای زیانآور و ضربه بادوام باشد.
4) طراحی لباس
یکی از مهمترین ویژگیهای لباس کارکنان این است که باید آزادی حرکت کافی داشته باشند. دوخت صحیح، کشسانی مناسب در نواحی ضروری مثل زانو و موارد دیگر هم بسیار مهم و حیاتی هستند.
5) استانداردهای ایمنی
لباس کارکنان باید با استانداردهای ایمنی ملی و بینالمللی مثل ISO, EN و ... مطابق باشد. این استانداردها نشان دهنده باکیفیت و ایمن بودن لباسکار است.
6) رنگبندی و قابلیت دید بالا
رنگ لباس کارکنان اغلب با توجه به نوع صنعت و نیازهای ایمنی تعیین میشود. به عنوان مثال در محیطهایی که دید کم است مثل کارگاههای جادهای از لباسهایی با رنگ روشن و نوارهای شبرنگ استفاده میشود.
7) قابلیت شستوشو و دوام بالا
بعضی از لباسهای صنعتی لایههای ضدلک و ضد آب دارند که پایداری لباس را بالا میبرند تا بعد از چندین بار شستن کیفیت خود را از دست ندهند.
8) تجهیزات جانبی
کارکنان از ابزارهای کوچک و وسایل ایمنی مثل دستکش و نوارهای نگهدارنده استفاده میکنند پس نیاز دارند این ابزارها و وسایل مورد نیازشان را با خود حمل کنند. پس لباسکار باید تعدادی جیب و بخشهایی برای اتصال وسایل ایمنی داشته باشد.
انواع لباسکار صنعتی
با توجه به نوع فعالیت و فضای کاری، لباسکار صنعتی در مدلهای مختلفی تولید میشود. از انواع رایج آن میتوان به لباسکار یکسره (سرهمی) که برای کسانی که مدام در حال حرکت هستند مناسب است، لباسکار دو تیکه (کاپشن و شلوار)که مناسب افرادی است که در شرایط کاری آنها تغییر می کند، لباسکار با دید بالا، لباسکار آنتی استاتیک که باعث جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن می شود و... اشاره کرد که هر کدام بر اساس محیط و نیازهای شغلی انتخاب میشوند.
کلام آخر
لباسکار صنعتی باید با دقت خریداری شود تا ایمنی و راحتی کارکنان تامین شود. با توجه به محل کار، جنس پارچه، طراحی، رنگبندی مناسب، قابلیت شستوشوی مدوام و مقاومت بالا و ... خصوصیات مناسبترین لباسکار صنعتی توسط کارفرما انتخاب شود تا به دست کارکنان برسد.