انواع تجهیزات آتش نشانی و کاربردهای آنها

یکی از خطرناکترین حوادثی که میتواند باعث خسارات جبرانناپذیری شود، آتش سوزی است. برای جلوگیری از گسترش بیش از حد آتش، باید از تجهیزات آتش نشانی استفاده کرد. لازم به ذکر است که برای استفاده درست از تجهیزات آتش نشانی کافی است کاربرد هر کدام را بدانید. همچنین باید طریقه استفاده از آنها را هم بدانید تا مشکلات جدی برای آتش نشانان و افرادی که نیاز به کمک دارند پیش نیاید.
با ما همراه باشید تا از انواع تجهیزات آتش نشانی و کاربردهای هر کدام بیشتر اطلاعات کسب کنید.
تجهیزات آتش نشانی
به وسایلی که آتش نشانان به آنها نیاز دارند تا در عملیات اطفاء حریق و امداد رسانی از آنها استفاده کنند، تجهیزات آتش نشانی میگوییم.
شغل آتش نشانی، یکی از هیجانانگیزترین شغلهای جهان است که علاوه بر آن شغلی سخت هم به حساب میآید. این شغل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چون آتش نشانان باید حافظ جان و اموال افرادی باشند که در آتش گرفتار شدهاند. پس لازم است کارفرمایان برای آتش نشانان خود تمامی تجهیزات آتش نشانی را خریداری کنند. همچنین قبل از خرید باید به کیفیت و جنس این تجهیزات توجه کنند تا در آینده آتش نشانان با مشکلات بیشتری روبهرو نشوند.
لیست انواع تجهیزات آتش نشانی و کاربردهای آنها
در این قسمت انواع تجهیزات آتش نشانی را بر اساس کاربرد تقسیم بندی میکنیم تا تجهیزاتی که لازم دارید را با توجه به کاربردشان تهیه و استفاده کنید. تجهیزات آتش نشانی بر اساس کاربرد عبارتاند از:
1) تجهیزات اعلام حریق
- دتکتور
یکی از مهمترین تجهیزات آتش نشانی، دتکتور است که در دستهی تجهیزات اعلام حریق قرار دارد. دستگاهی برای تشخیص حریق(آتش سوزی) است که با حسگرهای مختلفی (دود، شعله و...) تغییرات را تشخیص میدهد و به محض شناسایی آنها به سرعت اعلام خطر میکند.
2) سیستم اطفاء حریق
- شیرآلات آتش نشانی
با توجه به اینکه این ابزار در دسته سیستم اطفاء حریق میباشد، برای اطفاء حریق کاربرد دارد. این شیرها به آب منطقه به صورت مستقیم وصل هستند و در مکانهای مختلفی (تجاری و...) در دسترس آتش نشانان قرا گرفته تا در زمان آتش سوزی از آب استفاده کنند.
- هیدرانتها و کوپلینگها
از هیدرانتها برای خاموش کردن شعلهها استفاده میشوند. آتش نشانان با این ابزار میتوانند به سرعت وارد سیستم تحت فشار آب لوله کشی ساکنین شوند.
کوپلینگها هم برای متصل کردن بخشهای مختلف تجهیزات آتش نشانی استفاده میشوند. این ابزار در انتهای شلنگ آتش نشانی قرار میگیرد.
- نازلها
نازل ها به لولهای شکل هستند که از یک طرف به جریان سیال وارد و از طرف دیگر آن خارج میشود. فقط همین یک مسیر برای سیال امکان پذیر است و مسیر دیگری برای جریان سیال امکان پذیر نیست.
- اسپرینکلرها
اسپرینکلر یک سیستم آب پاشی است که برای مدیریت آتش سوزی از آن استفاده میکنند. زمانی که آتش نشانان نتوانند به راحتی از جریان آب برای اطفاء حریق استفاده کنند باید از این دستگاه استفاده کنند.
- کپسول آتش نشانی
معمولا همه شما کپسول آتش نشانی را دیدهاید که یک مخزن استوانهای شکل است. درون آن از مواد مخصوصی پر شده تا آتش را مهار کند. آتش نشانان در مواردی از کپسول استفاده میکنند که آتش در مرحله اولیه گسترش باشد. امکان دارد آتش نشانان دیر به محل برسند پس شهروندان لازم است از کپسول نزدیک به محل آتش سوزی استفاده کنند تا از گسترش بیش از حد آتش جلوگیری کنند. کپسول آتش نشانی تا در حد امکان در بیشتر مناطق شهرها وجود دارند و شهروندان به راحتی با رعایت نکات نوشته شده بر روی کپسول میتوانند از آن استفاده کنند.
- جعبههای آتش نشانی
این وسیله برای نگهداری از ابزارهای مورد نیاز اطفاء حریق (شیلنگ، نازل و...) استفاده میشود. اندازهی جعبه آتش نشانی با توجه به مکان و محتویات لازم داخل آن متفاوت است.
- شیلنگ آتش نشانی
یکی از قدرتمندترین ابزارهای آتش نشانی، شیلنگ آتش نشانی است. شیلنگها ضخامت زیادی دارند چون باید آب را با فشار زیادی انتقال بدهند.
- پمپهای اطفاء حریق
یک یاز مهمترین تجهیزات اطفاء حریق، پمپهای اطفاء حریق هستند. این ابزار برای خاموش کردن شعلههای آتش استفاده میشود. این پمپها برای خاموش کردن آتش باید فشار آب مورد نیاز را تامین کنند.
- سیستمهای فوم
سیستمهای فوم از موادی ساخته شدهاند که در برابر آتش مقاومت بالا دارند و در نهایت باعث خاموش شدن حریقهای مختلف (حریقهای کلاس A و...) میشوند.
3) تجهیزات امداد و نجات
- چراغ قوه
از چراغ قوه برای دید بهتر از محیط کم نور یا تاریک استفاده میشود. آتش نشانان زمانی که لازم داشته باشند در محیط کم نور به دنبال یک مصدوم بروند باید از چراغ قوه استفاده کنند.
- تجهیزات امداد رسانی
در صورتی که مصدومان نیاز به خدمات پزشکی داشته باشند باید از تجهیزات امداد رسانی استفاده کنید.
- ابزار آتش نشانی (کمکی)
ابزارهای کمکی مثل تبر، هالیگان و... جزء این دسته قرار میگیرند. به عنوان مثال تبر برای بریدن اجسام سخت کاربرد دارد و هالیگان برای باز کردن قفلها، دربها و پنجرهها کاربردیتر است. با توجه به اینکه این ابزارها جزء دستهی تجهیزات امداد و نجات هستند، باید حواستان باشد در چه موقعیتی از چه ابزاری به چه صورتی استفاده میکنید.
- جعبه کمکهای اولیه
این جعبه شامل تجهیزات پزشکی مثل پانسمان، ماسک، دستکش، داروهای اولیه و... است. در وضعیتهای اضطراری (کمک به مصدومان) باید از این جعبه استفاده کنید.
4) وسایل آتش نشانی
- کلاه آتش نشانی
یکی از وسایل آتش نشانی که آتش نشانان باید از آن استفاده کنند، کلاه آتش نشانی است. برای محاظت از سر آتش نشانان در برابر انفجار یا سقوط اجسام کافی است از کلاه آتش نشانی استفاده کنید. این کلاهها باید از استاندارد جهانی بهره ببرند و از از جنس فایبرگلس یا پلاستیک ABS باشند.
- دستکش آتش نشانی
برای محافظت از دست آتش نشانان در برابر سوختگی و جراحات باید از دستکش آتش نشانی استفاده کنید.
- لباس اتش نشانی
آتش نشانان باید از یک لباس مخصوص آتش نشانی استفاده کنند تا از بدن آنها در برابر خطرات احتمالی محافظت شود. این لباسها در محیطهایی با حرارت بالا مقاومت بسیار بالایی دارند و از جان آتش نشانان به خوبی محافظت میکنند.
- چکمه آتش نشانی
برای جلوگیری از سر خوردن و سوختگی پاهای آتش نشانان کافی است از چکمههای آتش نشانی استفاده کنند.
5) تجهیزات آتش نشانی فردی
- لباس ضد حریق : برای محافظت از بدن آتش نشانان در برابر حرارت آتش.
- کلاه ایمنی : برای محافظت از سر.
- دستکش ایمنی : برای جلوگیری از سوختگی و آسیب به دستها.
- تجهیزات تنفسی (ماسک تنفسی) : برای فیلتر کردن هوای محیطهای پر خطر.
کلام آخر
آتش نشانان باید از تجهیزات مخصوص آتش نشانی استفاده کنند تا به درستی کارشان را انجام بدهند و به مجروحان کمک کنند. این تجهیزات با توجه به کاربردشان به دستههای تجهیزات اعلام حریق، سیستم اطفاء حریق، تجهیزات امداد و نجات و وسایل آتش نشانی میتوانیم تقسیم بندی کنیم. حالا کافی است با توجه کاربرد و شرایط محیطی این تجهیزات را خریداری کید.
همیشه به خاطر داشته باشید قبل از اینکه به شیفت کاری بروید باید تمامی تجهیزات آتش نشانی خود را چک کنید تا به درستی در شرایط بحرانی به دیگران کمک کنید.